6907931186, 6977142024 Παντελή Μακρή 12, Ανω Πατήσια erasmiapoliti@gmail.com
Facebook

Εποχικές αλλεργίες: Τροφές που ανακουφίζουν και ποιές επιβαρύνουν τα συμπτώματα σας

Εποχικές αλλεργίες: Τροφές που ανακουφίζουν και ποιές επιβαρύνουν τα συμπτώματα σας {noPicture}

Εάν η άνοιξη είναι μια εποχή κατά την οποία συμπτώματα όπως φτάρνισμα, βουλωμένη μύτη, βήχας, καταρροή, φαγούρα μύτης, κόκκινα μάτια, δύσπνοια, κνησμός και δερματικό εξάνθημα σας ταλαιπωρούν τότε πιθανώς πάσχετε απο εποχική αλλεργία.

Ετοιμολογικά ο διεθνής όρος αλλεργία (allergy) προέρχεται απο τις ελληνικές λέξεις ¨άλλος + έργο¨ και περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αμύνεται σαν να δέχεται μια εξωτερική επίθεση απο ακίνδυνες κατά τ’άλλα ουσίες όπως η γύρη των φυτών και τα ακάρεα τις οποίες αποκαλούμε αλλεργιογόνα.

Όταν υποφέρετε απο αλλεργίες , το σώμα σας βρίσκεται σε συνθήκες φλεγμονής καθώς εκκρίνει ισταμίνη και άλλες ουσίες αντιδρώντας στον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Αυτή η φλεγμονή είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα που νιώθετε κατά την περίοδο των αλλεργιών.

Αν και κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά , υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τόσο προληπτικά όσο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργίας μειώνοντας τη φλεγμονώδη ¨απάντηση¨του σώματος.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα τρόφιμα που σχετίζονται με φλεγμονές και συστήνεται να καταναλώνονται με μέτρο.

Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές πρέπει να προσθέσετε στο ¨φιλικό¨ προς τις αλλεργίες πιάτο σας και ποιες να αποφύγετε.

Τροφές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ακόλουθες τροφές δείχνουν πολλά υποσχόμενες όταν πρόκειται να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Βιταμίνη C
Μια μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις των αντιοξειδωτικών σε παιδιά με αλλεργίες διαπίστωσε ότι η πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργίας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που αύξησαν την πρόσληψη βιταμίνης C παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της προσλαμβανόμενης  βιταμίνης C μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις αλλεργίες σας μέσω της αντιοξειδωτικής επίδρασης της βιταμίνης στον οργανισμό.

Τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C

Ωμέγα-3 – Άλφα-λινελαϊκό οξύ (ALA)

Η επίδραση των ακόρεστων λιπαρών οξέων (EPA & DHA) στις αλλεργίες έχει μελετηθεί ερευνητικά και έχει διαπιστωθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα όπως το άλφα-λινελαϊκό οξύ (ALA) συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο συμπτωμάτων αλλεργίας και εποχικών αλλεργιών.

Το άλφα-λινελαϊκό οξύ (ALA) είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ το οποίο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα

Τροφές πλούσιες σε άλφα-λινελαϊκό οξύ (ALA)

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, είναι ένα μπαχαρικό το οποίο καλλιεργείται σε διάφορες ασιατικές χώρες και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ινδική κουζίνα.

Το ενεργό συστατικό του κουρκουμά ονομάζεται κουρκουμίνη και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν σε μια πληθώρα προβλημάτων υγείας.

Σε μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης στη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας, η κουρκουμίνη βρέθηκε ότι βελτιώνει τη ροή του αέρα από τη μύτη, μειώνει το φτάρνισμα και το μπούκωμα και ενίσχυσε την λειτουργία του ανοσοποιητικού των ασθενών.

Εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά στη διατροφή σας, δοκιμάστε το σ’ένα ρόφημα smoothie ή σε σάλτσες και σαλάτες.

Κερσετίνη

Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό το οποίο αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης, αποδίδοντας της έτσι αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Τροφές πλούσιες σε κερσετίνη

Γιαούρτι με ζωντανές προβιοτικές καλλιέργειες & κεφίρ

Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλουν έναντι της αλλεργικής ρινίτιδας και προστατεύουν από τις αλλεργίες στη γύρη.

Τα προβιοτικά ¨εμπλουτίζουν¨ τα οφέλιμα βακτήρια του πεπτικού σωλήνα και μ’ αυτόν τον τρόπο, αναχαιτίζεται η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των αλλεργιογόνων.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε αλλεργίες
Στην προσπάθεια σας ν’αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας, παράλληλα με την ενδεδειγμένη απο τον γιατρό σας φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσατε ν’αποφύγετε κατά την περίοδο της έξαρσης της αλλεργίας τις ακόλουθες τροφές

Σημειωτέον ότι αν και δεν επιδεινώνουν άμεσα τις αλλεργίες , είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονώδη απάντηση στο σώμα —μία από τις υποκείμενες αιτίες των εποχιακών αλλεργιών

Τώρα που ξέρετε ποιες τροφές βοηθούν στις αλλεργίες και τις φλεγμονές, είστε έτοιμοι να ετοιμάσετε ένα γεύμα φιλικό ως προς τον μετριασμό των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής φαίνεται να βοηθάει κατά των αλλεργιών και του άσθματος. Για αυτό υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή αυτού του τύπου, όλες τις εποχές του χρόνου, πλούσια σε εποχικά φρέσκα φρούτα & λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο και φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά.

 

 

 

Πηγές

  1. Allergies – Symptoms and causes. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497
  2. Allergic rhinitis: systemic inflammation and implications for management. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14657851/.
  3. Association of Antioxidants With Allergic Rhinitis in Children From Seoul – PMC. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579096/
  4. Vitamin C | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/.
  5. Tomato juice consumption reduces systemic inflammation in overweight and obese females – PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23069270/
  6. Allergic sensitisation and allergic rhinitis are associated with n-3 polyunsaturated fatty acids in the diet and in red blood cell membranes | European Journal of Clinical Nutrition. https://www.nature.com/articles/1602213?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign.
  7. 12 Sources of Omega-3 Fatty Acids. Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/the-best-sources-of-omega-3-fatty-acids/
  8. Home Remedies: Are there health benefits of turmeric? Mayo Clinic. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-are-there-health-benefits-of-turmeric/
  9. Effect of curcumin on nasal symptoms and airflow in patients with perennial allergic rhinitis – PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27789120/
  10.  Foods that fight inflammation – Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
  11. https://logodiatrofis.gr/epoxikes-allergies-trofes-anakoufizoun-epivarynoun/
Πίσω